Welcome to the forums. Please post in English or French.

You are not logged in.

#1 2021-01-13 02:23:38

hkboondoggle
Member
Registered: 2020-05-29
Posts: 27

Problem in Launching Freshly Installed Salome-Meca 2019 / Ubuntu 20.10

Hello, I am having trouble in launching a newly installed SM v2019.0.3-1-universal in my system.

The installation process strictly follows the detailed guide in #20 at the sticky thread _/viewtopic.php?id=24883 (Thanks sb1966!). Yet when launching SM via script, the program is automatically terminated in a flash after finishing the initiation, showing the following error prompt:

============Terminal Output============
asrc@ASRC-CalSer-01:~$ salome_meca/appli_V2019.0.3_universal/./salome 
runSalome running on ASRC-CalSer-01
Searching for a free port for naming service: 2814 - OK
Searching Naming Service  + found in 0.1 seconds 
Searching /Kernel/Session in Naming Service  ++Warning: this type (Study,objref) already exists, it will be ignored.
Warning: this type (SALOME_MED/MEDCouplingFieldDoubleCorbaInterface,objref) already exists, it will be ignored.
****************************************************************
     Warning: module NETGENPLUGIN is improperly configured!
     Module NETGENPLUGIN will not be available in GUI mode!
****************************************************************
****************************************************************
     Warning: module HYBRIDPLUGIN is improperly configured!
     Module HYBRIDPLUGIN will not be available in GUI mode!
****************************************************************
****************************************************************
     Warning: module HexoticPLUGIN is improperly configured!
     Module HexoticPLUGIN will not be available in GUI mode!
****************************************************************
****************************************************************
     Warning: module GHS3DPLUGIN is improperly configured!
     Module GHS3DPLUGIN will not be available in GUI mode!
****************************************************************
****************************************************************
     Warning: module BLSURFPLUGIN is improperly configured!
     Module BLSURFPLUGIN will not be available in GUI mode!
****************************************************************
****************************************************************
     Warning: module GMSHPLUGIN is improperly configured!
     Module GMSHPLUGIN will not be available in GUI mode!
****************************************************************
 found in 1.0 seconds 
Start SALOME, elapsed time :   1.1 seconds
asrc@ASRC-CalSer-01:~$ 

For testing things out, I tried restoring the relocated libstdc++.so* files back into ~/salome_meca/V2019.0.3_universal/prerequisites/debianForSalome/lib.
With that, SM could be launched with another set of error prompt below ...

============Terminal Output============
asrc@ASRC-CalSer-01:~$ salome_meca/appli_V2019.0.3_universal/./salome 
runSalome running on ASRC-CalSer-01
Searching for a free port for naming service: 2815 - OK
Searching Naming Service  + found in 0.1 seconds 
Searching /Kernel/Session in Naming Service  +libGL error: MESA-LOADER: failed to open nouveau (search paths /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri:\$${ORIGIN}/dri:/usr/lib/dri)
libGL error: failed to load driver: nouveau
libGL error: MESA-LOADER: failed to open nouveau (search paths /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri:\$${ORIGIN}/dri:/usr/lib/dri)
libGL error: failed to load driver: nouveau
libGL error: MESA-LOADER: failed to open swrast (search paths /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri:\$${ORIGIN}/dri:/usr/lib/dri)
libGL error: failed to load driver: swrast
+Warning: this type (Study,objref) already exists, it will be ignored.
Warning: this type (SALOME_MED/MEDCouplingFieldDoubleCorbaInterface,objref) already exists, it will be ignored.
****************************************************************
     Warning: module NETGENPLUGIN is improperly configured!
     Module NETGENPLUGIN will not be available in GUI mode!
****************************************************************
****************************************************************
     Warning: module HYBRIDPLUGIN is improperly configured!
     Module HYBRIDPLUGIN will not be available in GUI mode!
****************************************************************
****************************************************************
     Warning: module HexoticPLUGIN is improperly configured!
     Module HexoticPLUGIN will not be available in GUI mode!
****************************************************************
****************************************************************
     Warning: module GHS3DPLUGIN is improperly configured!
     Module GHS3DPLUGIN will not be available in GUI mode!
****************************************************************
****************************************************************
     Warning: module BLSURFPLUGIN is improperly configured!
     Module BLSURFPLUGIN will not be available in GUI mode!
****************************************************************
****************************************************************
     Warning: module GMSHPLUGIN is improperly configured!
     Module GMSHPLUGIN will not be available in GUI mode!
****************************************************************
 found in 1.0 seconds 
Start SALOME, elapsed time :   1.1 seconds

... And giving out fatal error when launching Geometry, or instantly crashed once clicking into Mesh (without error prompt), AsterStudy, or ParaViS:
50830085372_2e7ce82bdb_o.jpg

============Terminal Output in launching AsterStudy============
AsterStudy: Wed-13-08:48:49.275 AsterStudy is activating...
AsterStudy: Wed-13-08:48:49.275 Creating workspace...
AsterStudy: Wed-13-08:48:49.283 Refreshing configuration on localhost...
AsterStudy: Wed-13-08:48:49.896 workspace is ready.
asrc@ASRC-CalSer-01:~$ Terminating SALOME on port 2815...
============Terminal Output in Launching ParaViS============
libGL error: MESA-LOADER: failed to open nouveau (search paths /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri:\$${ORIGIN}/dri:/usr/lib/dri)
libGL error: failed to load driver: nouveau
libGL error: MESA-LOADER: failed to open nouveau (search paths /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri:\$${ORIGIN}/dri:/usr/lib/dri)
libGL error: failed to load driver: nouveau
libGL error: MESA-LOADER: failed to open swrast (search paths /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri:\$${ORIGIN}/dri:/usr/lib/dri)
libGL error: failed to load driver: swrast

Seeing that it might be a GPU driver issue, I tried update the said driver ...

============Terminal Output============
asrc@ASRC-CalSer-01:~$ ubuntu-drivers devices
== /sys/devices/pci0000:00/0000:00:03.1/0000:2b:00.0 ==
modalias : pci:v000010DEd00001D01sv00001043sd000085F4bc03sc00i00
vendor   : NVIDIA Corporation
model    : GP108 [GeForce GT 1030]
driver   : nvidia-driver-450 - distro non-free
driver   : nvidia-driver-440-server - distro non-free
driver   : nvidia-driver-460 - distro non-free recommended
driver   : nvidia-driver-418-server - distro non-free
driver   : nvidia-driver-450-server - distro non-free
driver   : nvidia-driver-390 - distro non-free
driver   : xserver-xorg-video-nouveau - distro free builtin

asrc@ASRC-CalSer-01:~$ sudo ubuntu-drivers autoinstall
[sudo] password for asrc: 
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
asrc@ASRC-CalSer-01:~$ 

... which didn't help at all as the the aforementioned SM launch issue still persists.

Thus I am now totally clueless in how to solve this. Can anyone please help me out?
Many thanks!

Below are the info of my system should it helps:
50830103667_caa7ae1a77_o.jpg
CPU have passed a stress test in s-tui with a 5-hour session.
RAM sticks have passed Memtest86+ v5.0.1 with 2.5 test cycles in 14 hrs and found 0 error.

Last edited by hkboondoggle (2021-01-13 05:56:59)

Offline

#2 2021-01-18 06:07:01

hkboondoggle
Member
Registered: 2020-05-29
Posts: 27

Re: Problem in Launching Freshly Installed Salome-Meca 2019 / Ubuntu 20.10

Hi all, here is an update of my unfortunate endeavor.

Good news is Salome-Meca can now be launched after a proper driver update via the following terminal command:

$ sudo apt update
$ sudo apt upgrade
$ sudo apt install nvidia-driver-460
$ sudo reboot

Bad news is during meshing the following error occurs:
50847028103_0006b764fc_o.jpg

I can confirmed that package liblapack.so.3 had been installed.
Can anyone please explain what went wrong & how to solve it?

Thanks!

Offline